Welkom

Welkom op de site van het Comité Asbestslachtoffers, al sinds 1995 dé organisatie van en voor asbestslachtoffers.

De productie en het gebruik van asbest eist jaarlijks, alleen al in Nederland, 900 dodelijke slachtoffers. Slachtoffers die voorkomen hadden kunnen worden wanneer de overheid veel eerder de productie en verwerking van asbest in Nederland had verboden. Al sinds 1949 erkent de overheid asbestose als beroepsziekte, maar pas in 1993, ruim 40 jaar en vele asbestdoden later, heeft de overheid de verwerking van asbest in Nederland verboden.

In het voorjaar van 1995 nam de Socialistische Partij met enkele nabestaanden van asbestslachtoffers het initiatief tot het oprichten van het Comité Asbestslachtoffers. Het voornaamste doel was: te komen tot een asbestfonds, waaruit de slachtoffers en hun nabestaanden genoegdoening kunnen krijgen voor het aangedane leed. Toen moest nog ieder slachtoffer individueel naar de rechter stappen en een tweede - juridische - lijdensweg afleggen om schadevergoeding te krijgen. Het asbestfonds zou gevoed moeten worden door de werkgevers, de verzekeraars en de overheid.

Nu, in 2013, heeft een aantal eisen van het Comité Asbestslachtoffers vorm gekregen in het Instituut Asbestslachtoffers. Er zijn grote stappen vooruit gemaakt voor de asbestslachtoffers in Nederland maar er moet ook nog veel gerealiseerd worden. Er zijn in de visie van het Comité Asbestslachtoffers nog teveel slachtoffers die buiten de boot vallen. En daarom blijven wij ons inzetten voor erkenning van alle asbestslachtoffers.

Het Comité Asbestslachtoffers eist niet alleen erkenning van slachtoffers die in een arbeidsrelatie aan asbest zijn blootgesteld. Ook de slachtoffers die ziek geworden zijn door asbest omdat zij als zelfstandigen hun beroep uitoefenden en voor de zogenaamde milieuslachtoffers, mensen die nooit met asbest hebben gewerkt maar wel geconfronteerd worden met een asbestziekte, hebben recht op erkenning. Verder mag er geen verschil bestaan tussen slachtoffers die geconfronteerd worden met mesothelioom (long- of buikvlieskanker) en slachtoffers die lijden aan de asbestziekten asbestose of aan asbest gerelateerde longkanker.

Het Comité Asbestslachtoffers is een vereniging van en voor asbestslachtoffers en zal zich blijven inzetten voor de rechten van alle asbestslachtoffers. Sinds de oprichting in 1995 heeft het Comité Asbestslachtoffers zich ontwikkelt tot dé organisatie voor asbestslachtoffers.  Asbestslachtoffers met mesothelioom, asbestose of met longkanker kunnen gebruik maken van de enorme ervaring en kennis die in de loop der jaren is opgebouwd. 

Op deze website kunt u lezen waar het Comité Asbestslachtoffers zich sterk voor maakt en hoe wij denken onze idealen in de toekomst te kunnen verwezenlijken.

Tinka de Bruin

namens het Comité Asbestslachtoffers
Tinka de Bruin
(voorzitter)

Asbestverhalen

Geef Asbestslachtoffers een stem!

Jan van Zelm sr.

Jan van Zelm jr: "Mijn vader overleed in september 2008 aan buikvlieskanker." Toen hij 14 jaar was begon hij met werken. Allereerst volgde hij de bedrijfsopleiding bij de destijds grootste scheepswerf van Nederland. Trots als een pauw begon hij daar.

Lees meer...

Bent u asbestslachtoffer of nabestaande?

Of wilt u meer informatie over de eerste schadeclaim tegen de staat?

Dan bent u bij het Comité Asbestslachtoffers aan het juiste adres. 

Heeft u vragen of wilt u Klaas Jasperse steunen? Stuur ons een email met uw vraag, uw naam en emailadres. 

De vrijwilligers van het Comité Asbestslachtoffers helpen u graag.

 

 

Gastenboek

Gastenboek

Het Comité Asbestslachtoffers hoort ook graag uw mening.
Hier kunt u ons gastenboek tekenen.
Lees meer...

Gezocht

Het Comité Asbestslachtoffers is voor haar leden regelmatig op zoek naar mensen die weten waar, wanneer en onder welke omstandigheden met asbest werd gewerkt.

Bent u op zoek naar (ex)collega's?
Op deze pagina kunt u een oproep plaatsen.

Heeft u met asbest gewerkt?
Vertel het ons, u kunt met uw herinneringen anderen helpen. De verhalen worden (alleen met uw toestemming) gepubliceerd.

Lees meer...